JAVORCA презентация по теме Окружающий мир

  • JAVORCA
SLOVENIJA
  • Einstein
je pametno zapisal, da sta le dve stvari na svetu brezmejni- VESOLJE in ČLOVEŠKA NEUMNOST, ampak za vesolje še ni čisto prepričan…
Te dni sem šel v Ljubljano v BTC iskat barve za mojo slikarijo in, ko sem odhajal iz ene od številnih hal s trgovinami, se mi je v kleti na hodniku v hali A pred neko trgovino ustavil korak…Vse police so bile do zadnjega kotička natrpane z najbolj nemogočo in ODVEČNO kramo na tem svetu - OROŽJEM…! Pa še z vojaškimi oblekami in rekviziti, ki pridejo prav, ko se ti malo zmešajo kolesa v možganih in se ti skisa še tisto, kar je bilo dobrega v glavi in tako malo za hec ubiješ ene par ljudi…Kaj se pa zamudiš…? Da, v vsakem humorju je kanček resnice in to so vedeli že razbojniki Musolinijev Benito, pa Hitlerjev Dolfe, pa Miloševičev Slobodan in še cela čreda nepridipravov pred njimi…In v taki trgovini kaj hitro dobiš svojega vzornika, katerih slike za enkrat še ne visijo po stenah in greš po njegovih strumnih, zavoženih poteh…!
Še to. V tej trgovini lahko kupiš tudi orožje kot igračo in UBOGI starši na duši in pameti / tisti, ki jo imajo, ne hodijo tja /, ko hodijo tja po igrače za svoje otroke. Ti bodo pa naredili LJUDI, pisano z veliko, mar ne, LJUDJE!?
  • Da, s tole Javorco imava še neporavnane račune…V tistih sedemdesetih letih preteklega stoletja sem kot “vojak” tiste strumne JNA delal škodo po Tolminu in  teh krajih in Bogu čas kradel. Pa sebi tudi… Na planini Polog smo postavili pred bunkerji, ki so ostali iz časov Rapalske meje minomete, usmerili cevi po nalogu zmešanih oficirjev v hrib na katerem / zdaj vem / stoji cerkvica, ki je biser v naši kulturi in zgodovini in posebnost, ki je na svetu ni para in kakor zmešani streljali v breg brez tarče. Samo, da je ropotalo. Pametno in umno, ne? O, so imeli dobre fakultete…In, ko danes pomislim, da bi lahko nekdo samo malo preveliko vrečko dodatnega polnjenja navezal na grlo mine in bi šla tista cerkvica kot stara preperela goba na majhne koščke, se mi milo stori. Mi, vojaki nismo vedeli za cerkev, pa verjetno tisti oficirski bumbarji kljub zemljevidom tudi ne…
Ko sem po 35. letih stopil iz avta, si ogledal planino in  v mislih odvrtel tiste čase, sem se zgrozil…In tisti nebeško lep dan, obsijan s soncem in ozaljšan z zeleno krajino, kjer zdaj domuje MIR, ni bil več tak, kot bi lahko bil…ŽAL!
  • DA SE ZAMISLIŠ!
Dvesto hribov – sto cerkva,
pa še ena v vsaki vasi…
Koliko je pretrpel ta narod,
težki so ga tolkli časi!

Turki, lakota, oblast
pa bolezni neprešteto
niso spravili ga v past,
ker je veroval v SVETO!

Dvesto hribov, sto cerkva…

Težka, kruta zgodovina
je skalila narod ta,
zdaj si TI na vrsti, Bog,
naj bo vsaj prihodnost- mila!
  • PONOSNI KOT PAV
Pred davnimi časi je Cankar dejal:
“…Za hlapce rojeni…”,
pa ni imel prav!
NE NI IMEL PRAV!

Zdaj imamo SVOBODO,
zdaj imamo DRŽAVO,
imamo, kar da se imeti.
IMAMO!
Morda, to me gloda,
mu dam ščepec prav…?
Da nismo vsaj malo ponosni
kot pav, ki z repom se svojim
prešerno šopiri,
da niso dovolj mu dvorišče ne dveri…

Le to mu dam prav!

Žal NISMO ponosni na TO kar imamo,
še drugim pokazat lepot vseh ne znamo,
da skrivamo to, kar nekje tli v nas
in mislimo, da bo prinesel, vse čas…

PONOSNI KOT PAV.
LE TO NISMO, ŽAL!
Если вам понравился материл вы можете разместить его у вас на сайте.
Открыть доклад
Скачать
Презентация по теме JAVORCA. Материал содержит 49 слайдов. Вы можете использовать его для подготовки к уроку Окружающий мир. Он будет полезен как ученикам и студентам, так и преподавателям школ и вузов. Вы можете просмотреть презентацию у нас на сайте или скачать к себе. Все материалы абсолютно бесплатны.

Einstein je pametno zapisal, da sta le dve stvari na svetu brezmejni- VESOLJE in ČLOVEŠKA NEUMNOST, ampak za vesolje še ni čisto prepričan… Te dni sem šel v Ljubljano v BTC iskat barve za mojo slikarijo in, ko sem odhajal iz ene od številnih hal s trgovinami, se mi je v kleti na hodniku v hali A pred neko trgovino ustavil korak…Vse police so bile do zadnjega kotička natrpane z najbolj nemogočo in ODVEČNO kramo na tem svetu - OROŽJEM…! Pa še z vojaškimi oblekami in rekviziti, ki pridejo prav, ko se ti malo zmešajo kolesa v možganih in se ti skisa še tisto, kar je bilo dobrega v glavi in tako malo za hec ubiješ ene par ljudi…Kaj se pa zamudiš…? Da, v vsakem humorju je kanček resnice in to so vedeli že razbojniki Musolinijev Benito, pa Hitlerjev Dolfe, pa Miloševičev Slobodan in še cela čreda nepridipravov pred njimi…In v taki trgovini kaj hitro dobiš svojega vzornika, katerih slike za enkrat še ne visijo po stenah in greš po njegovih strumnih, zavoženih poteh…! Še to. V tej trgovini lahko kupiš tudi orožje kot igračo in UBOGI starši na duši in pameti / tisti, ki jo imajo, ne hodijo tja /, ko hodijo tja po igrače za svoje otroke. Ti bodo pa naredili LJUDI, pisano z veliko, mar ne, LJUDJE!?

Da, s tole Javorco imava še neporavnane račune…V tistih sedemdesetih letih preteklega stoletja sem kot “vojak” tiste strumne JNA delal škodo po Tolminu in teh krajih in Bogu čas kradel. Pa sebi tudi… Na planini Polog smo postavili pred bunkerji, ki so ostali iz časov Rapalske meje minomete, usmerili cevi po nalogu zmešanih oficirjev v hrib na katerem / zdaj vem / stoji cerkvica, ki je biser v naši kulturi in zgodovini in posebnost, ki je na svetu ni para in kakor zmešani streljali v breg brez tarče. Samo, da je ropotalo. Pametno in umno, ne? O, so imeli dobre fakultete…In, ko danes pomislim, da bi lahko nekdo samo malo preveliko vrečko dodatnega polnjenja navezal na grlo mine in bi šla tista cerkvica kot stara preperela goba na majhne koščke, se mi milo stori. Mi, vojaki nismo vedeli za cerkev, pa verjetno tisti oficirski bumbarji kljub zemljevidom tudi ne… Ko sem po 35. letih stopil iz avta, si ogledal planino in v mislih odvrtel tiste čase, sem se zgrozil…In tisti nebeško lep dan, obsijan s soncem in ozaljšan z zeleno krajino, kjer zdaj domuje MIR, ni bil več tak, kot bi lahko bil…ŽAL!

DA SE ZAMISLIŠ! Dvesto hribov – sto cerkva, pa še ena v vsaki vasi… Koliko je pretrpel ta narod, težki so ga tolkli časi! Turki, lakota, oblast pa bolezni neprešteto niso spravili ga v past, ker je veroval v SVETO! Dvesto hribov, sto cerkva… Težka, kruta zgodovina je skalila narod ta, zdaj si TI na vrsti, Bog, naj bo vsaj prihodnost- mila!

PONOSNI KOT PAV Pred davnimi časi je Cankar dejal: “…Za hlapce rojeni…”, pa ni imel prav! NE NI IMEL PRAV! Zdaj imamo SVOBODO, zdaj imamo DRŽAVO, imamo, kar da se imeti. IMAMO! Morda, to me gloda, mu dam ščepec prav…? Da nismo vsaj malo ponosni kot pav, ki z repom se svojim prešerno šopiri, da niso dovolj mu dvorišče ne dveri… Le to mu dam prav! Žal NISMO ponosni na TO kar imamo, še drugim pokazat lepot vseh ne znamo, da skrivamo to, kar nekje tli v nas in mislimo, da bo prinesel, vse čas… PONOSNI KOT PAV. LE TO NISMO, ŽAL!

Работа может использоваться для проведения уроков и докладов по предмету "Окружающий мир"

Готовые школьные презентации и доклады по окружающему миру помогут Вам максимально интересно и эффективно изучить все материалы по данному предмету.